Pulmankijärven polku

Sevettijärven museolta lähtevä n. 70 km mittainen reitti päättyy Pulmankijärven eteläpäähän, josta on n. 20 km maantiematka Nuorgamiin. Reitti on käytössä on myös talvisin. Ladun kunto kannattaa aina tarkistaa Ylä-Lapin luontokeskuksesta.

Polku kulkee Suomen laajimmalla erämaa-alueella Kaldoaivilla. Useita joenylityksiä helpottamaan on rakennettu riippusiltoja, vedetty kahlaamista helpottavia vaijereita ja joissakin paikoissa on rannalla ylitykseen tarkoitettu vene.

Maastoltaan reitti tarjoaa kattavan läpileikkauksen Pohjois-Lapin maisemiin.


Saamen polku

Saamelaisten vanhoja polkuja seuraavalta reitiltä voi helposti valita itselleen sopivan pituisen vaellusmatkan. Rengasreittinä kulkevan reitin kokonaispituus on n. 90 km.

Eteläinen n. 30 km reitti nousee Sevettijärven kylästä upeita näkymisä tarjoavalle Vainospää-tunturille laskeutuen Kirakkajärven kautta Näätämöön.

Pohjoisessa ylitetään lohistaan kuuluisa Näätämöjoki ja kuljetaan saamelaisten vanhojen kalastusalueiden läpi.

Vaihtelevassa maastossa on avotuntureita, mäntykankaita, koivikoita, kivikoita ja satoja pieniä järviä. Jokien ja purojen ylityksiin on siltoja, mutta kahlattaviakin osuuksia on useita.

 

Inarin polku

Varanginvuonon pohjukassa sijaitsevaan Karlebotniin kulkeva polku seuraa ikivanhaa saamelaisten markkinareittiä, joka oli ahkerassa käytössä aina vuoteen 1852. Koko reitin pituus on n. 100 km.

Upeiden maisemien lisäksi tarjolla on historiallista vaellustunnelmaa. Suomen puoleinen osuus on selkeästi merkitty. Norjan puolella polku on merkitty päällekkäisillä kivillä, joista ylin näyttää suuntaa. Kompassi, suunnistustaito ja kartat kannattaa ottaa mukaan.